Ik heb een jong vogeltje gevonden – het jong heeft al veren

In het voorjaar worden heel veel jonge vogeltjes binnengebracht, vaak onterecht. De meeste jonge vogels kunnen wanneer ze uit het nest komen de eerste dagen niet vliegen.  Het is normaal dat zulke jongen uit het nest springen of vallen. Ze zijn nu in het stadium van de ‘vliegtraining’. De ouders voeden het jong constant op de grond totdat hij in staat is te vliegen (duurt meestal enkele dagen).

  • Tenzij gewond, moeten deze vogels met rust gelaten worden, op de plek waar ze zijn. Probeer kinderen, honden en katten uit hun buurt te houden, zodat de ouders kunnen doorgaan met het grootbrengen van hun jong.
  • Zijn beide ouders van het jong overleden?  Kijk of de  jonge vogel echt zijn ouders kwijt is voor je hem oppakt. Bekijk hem eerst van een afstand, gedraag je rustig. Stel je enigszins verdekt op, zodat de oudervogel je niet als gevaarlijk beschouwt en daarom bij het jong wegblijft.
  • Als je zeker weet dat het jong verlaten of gewond is, kan je het naar het vogelasiel brengen, of de dierenambulance bellen om het vogeltje op te laten halen.