Schoorsteenveger bevrijd

Er zat een kauw in een rookkanaal van een gashaard ergens in Leiden. Met het licht van de telefoon zagen Marion en Wies 'm zitten, maar met z'n tweeën dat kanaal induiken ging niet. De melder had een muts met twee lichtjes, dus die zette Wies op. Geniaal ding. Op de foto lijkt het één lichtje. Toen zover mogelijk dat gat in en porren met de achterkant van een net, tot de vogel moe was en hij op de klep ging zitten. Wies vertelt verder: "ik kon hem bij een pootje pakken en daarna bij de staart. Toen heel voorzichtig met twee handen eruit gewurmd. Eenmaal buiten zette hij heel gemeen z'n nagels in m'n ene vinger en de snavel in de andere. Stank voor dank! Maar hij vloog mooi weg en wij konden het roet van onze armen poetsen".

 

 

Herenigd met baasjes dankzij chip

Dit is Cooper, vandaag opgehaald in Voorschoten. Cooper was vermist sinds 29 juli. De kat zat bij een theehuis in Voorschoten telkens bij klanten op schoot. De meldster van het theehuis heeft haar even opgesloten in een schuurtje. Men vond het allemaal een beetje lastig en vroeg ons de kat op te halen.
We zagen gelukkig dat de kat was gechipt, dus we konden de eigenaar achterhalen. Die bleek in Alphen a/d Rijn te wonen. Snel kwamen ze haar halen. Cooper had van ons al wat brokjes gekregen waar ze hongerig op aanviel. De eigenaren waren heel blij en vonden dat Cooper wel was vermagerd.

Het nut van de chip blijkt voor de zoveelste keer!

We zoeken medewerkers voor de Centrale

Als medewerker van onze centrale coördineer je onze chauffeur en bijrijders op de weg. Jij bent (samen)
verantwoordelijk voor het verlenen van passende zorg voor gewonde en/of overleden (huis)dieren in de Leidsche
regio! Je handelt de inkomende meldingen af, stuurt de ambulance aan relevante ritten aan te rijden en geeft advies
aan de melders wat te doen in bepaalde situatie.

De belangrijkste competentie van een medewerker van de dierenambulance is de voorliefde voor dieren, omdat daar
alles om draait. Je bent het contact om meldingen aan te nemen, af te stemmen met onze collega’s op de weg of en
het administratief verwerken van de uitgevoerde taken. Wij zoeken een echte dierenvriend die vol enthousiasme een
team vormt met de chauffeur en bijrijder van dienst!

Lees HIER wat we je kunnen bieden en wat we van je verwachten.

Kitten onder motorkap

Soms kun je al bijna om de hoek van de "basis" hulp bieden. Hulpvraag uit Leiderdorp. Yvonne krijgt de melding dat een kitten onder de motorkap van een auto met draaiende motor is verdwenen. De eigenaren van het diertje hebben het gezien en vrezen het ergste. De bestuurder stopt de motor en met onze hulp wordt het ongedeerde katje gevangen en aan de blije eigenaren overhandigd.

Ooievaar uit de sloot gehaald

De ooievaar was met de harde wind van afgelopen zondag in het water terecht gekomen en daarna de kluts kwijt geraakt. Wat doe je met een natte verkleumde ooievaar? Die föhn je weer droog! (niet met een huis, tuin en keuken-föhn overigens, maar met een speciale föhn).

Coördinator Eef van ons vogelasiel: “de volgende dag was ‘ie al zo goed dat ik ‘m vrij wilde laten.

Omdat het van belang is dat hij/zij met leeftijdsgenoten naar Afrika gaat vliegen heb ik na overleg met Caroline Walta (ooievaar-expert uit Den Haag ?) besloten ‘m naar een groep van andere ooievaars te brengen. Daar zitten buiten (dus niet opgesloten!)    nog 5 jonge ooievaars en hopen we dat ze samen dan aan de reis gaan beginnen.”

 

Zwaan uit bramenstruiken bevrijd

Een jong stel ontdekte de zwaan in de struiken achter een hek bij het spoor. Alleen z'n kop kwam er nog bovenuit. Verder zat hij helemaal vast in de braamstruiken. Wies vertelt: "Waarschijnlijk per ongeluk in gevlogen. Toen kon hij er onmogelijk zelf uit. Ze hebben ons gebeld en we zijn gaan kijken wat we konden doen. We konden er alleen maar bij over het hek. De zwaan was toen niet meer te zien. Door met een stok in de struiken te porren wisten we waar hij zat, want hij begon te sissen. Lia is, met behulp van de ladder uit de bus,  over het hek geklommen en heeft veel braamstruiken weggeknipt. Toen kon ze hem eruit halen. Ik ben toen ook over het hek geklommen en we hebben hem in de zwanentas gedaan. Daarmee komen we hem makkelijker tillen. We hebben de zwaan meegenomen naar de basis omdat hij helemaal uitgeput was. Verder mankeerde hij niks, dus de  volgende dag kon hij weer vrijgelaten worden."

Eend zat vast aan hengel

Op 8 augustus zat een eend aan de Buitenhoflaan in Leiderdorp vast aan een vishaak en was met hengel en al het water in gevlucht. Onze nieuwe collega Stefan hees zich in het waadpak en heeft de eend bevrijd.

Buizerd al snel vrijgelaten

Het is ontzettend druk in de vogelopvang. Deze buizerd kon gelukkig vorige week na een dagje aansterken en een ontwormingskuur weer losgelaten worden.
De kleine jonge vogeltjes in de opvang zullen opgelucht zijn!
 
 

Bonte specht in de opvang

Wat een oorverdovende gast hebben we in mei in de vogelopvang gehad. De specht was een kattenslachtoffer maar is goed genezen!

Poes na twee jaar herenigd met haar baasjes

Een inwoner van Sassenheim nam eind juni contact op met de Dierenambulance. Een zwerfpoes was lichtgewond geraakt aan haar achterpoot, maar kon niet worden gevangen. “We zijn daar toen naartoe gegaan en hebben een vangkooi geplaatst. Na een paar dagen kregen we bericht dat het gelukt was om de kat daarmee te vangen”, vertelt Yvonne Hijman, coördinator van de regionale dierenambulance. “ Onze vrijwilligers hebben de vangkooi met kat opgehaald en naar dierentehuis Stevenshage gebracht.

Daar bleek weer eens hoe belangrijk het is dat huisdieren gechipt zijn.

Deze poes had er gelukkig een. Daardoor konden de eigenaren achterhaald worden. Die waren dolgelukkig, want wat bleek? De poes was ruim twee jaar geleden verdwenen! De eigenaren zijn terstond naar Stevenshage gereden en hebben de poes weer liefdevol in de armen gesloten, hoorden wij van de medewerkers van het dierentehuis. Dit soort ervaringen maakt ons werk zo zinvol”, laat een tevreden Yvonne ons weten, “daar geniet ik van”.